Втората реченица од химната на Advance Australia Fair „ние сме млади и слободни“ е заменета со реченицата „ние сме обединети и слободни“, рече премиерот Скот Морисон.

„Австралија е релативно млада модерна нација, но историјата на нашата земја е стара исто колку и историјата на првите народи, чиј дух го препознаваме и почитуваме“, напиша тој на новогодишната ноќ.

Оваа измена „не одзема ништо, но верувам дека навистина го збогатува“ значењето на текстот, изјави премиерот.

Веќе се споменува промената за подобро признавање на историјата на Абориџините во Австралија, стара десетици илјади години, но конзервативниот лидер ја објави на новогодишната ноќ.

Австралиската колонијална историја, со големи нееднаквости, сè уште е многу чувствителна во земја каде што Абориџините имаат двапати поголема веројатност да умрат пред петтата година од остатокот од населението, според официјалните податоци.

На почетокот на оваа година, во неколку поголеми градови се одржаа протести во врска со жртвите од Абориџините за време на полициските апсења. Повеќе од 400 од нив починале во неразјаснети околности во последните триесет години.