Прегледаните резултати од вакцината ќе бидат објавени наскоро и ќе ја покажат нејзината висока ефикасност, изјави Дмитриев за Ројтерс.

Според него, Спутник V ќе се произведува во седум земји. Регулаторните агенции на девет земји се очекува во јануари да ја одобрат руската вакцина за домашна употреба во тие земји.

Вакцината е веќе одобрена во Аргентина, Белорусија, Србија и некои други земји. Русија, која има четврти најголем број на заразени, планира да започне со масовни вакцинации следната недела.