Wednesday, March 3, 2021
Home Македонија Спорот со Бугарија да се реши билатерално, вели амбасадорката на САД

Спорот со Бугарија да се реши билатерално, вели амбасадорката на САД

Кејт Брнз, амбасадорка на САД, и во денешното интервју на Канал 5 истакна Вашингтон е разочаран од блокадата на почетокот на преговорите на Македонија со ЕУ од страна на Бугарија. Според неа, до решение мора да се дојде преку билатерален дијалог.

-Процесот кон ЕУ и сите билатерални прашања треба да се решат надвор од пристапните преговори. Ние го гледаме како позитивен знак тоа што Севрна Македонија и Бугарија продолжуваат да расправаат за билатералните прашања, да се стават надвор од процесот, со цел напредок во тој поглед – рече Брнз.

Таа додаде дека има доверба во владата дека ќе успее да дојде до договор со Бугарија.

-Северна Македонија има докази дека се справувала со спорни прашања со соседите и ги разрешувала конструктивно, па и понатаму ќе се залагаме, ќе се бориме и ќе ја поддржуваме Северна Македонија да ги започне преговорите и билатералните прашања да останат надвор од преговорите – рече Брнз.

 

Популарно

- Реклама -