Monday, April 12, 2021
HomeПопуларноПовеќето Руси сметаат дека коронавирусот е биолошко оружје

Повеќето Руси сметаат дека коронавирусот е биолошко оружје

Скоро две третини од Русите веруваат дека коронавирусот е „биолошко оружје“ создадено од човекот, покажа истражувањето на рускиот независен центар Левада.

Ваквите резултати сведочат за традиционалната недоверба кон властите, нагласениот недостаток на транспарентност во управувањето со пандемијата и затегнатите односи со Западот, оценува центарот.

Според истражувањето спроведено над над 1.600 луѓе, само 23 проценти од Русите веруваат дека појавата на коронавирусот е природен феномен „без човечка интервенција“, додека 64 проценти сметаат дека тој е „вештачки феномен и претставува ново биолошко оружје“. ;

Истата анкета покажува дека стапката на Руси кои се подготвени да се вакцинираат против коронавирусот опадна за два месеца од 38 на 30 проценти.

Меѓу оние кои ја одбиваат вакцината, 37 проценти од анкетираните рекле дека се плашат од несакани ефекти, 23 проценти чекаат резултати од клинички испитувања пред можната вакцинација, а 16 проценти „не ја гледаат поентата“ на вакцината.

Недовербата кон Русите во Кремљ првенствено се однесува на недостаток на транспарентност, поради нередовните извештаи на властите за заразените и вакцинираните, додава Левада центарот.

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img