Sunday, August 14, 2022
HomeUncategorizedБГНЕС: 84% Бугари не не „обичат“, и бараат црвено светло за МК...

БГНЕС: 84% Бугари не не „обичат“, и бараат црвено светло за МК за старт на преговори со ЕУ

Последното истражување во Македонија, покажа дека само 1%, на нашите граѓани ја сметаат Бугарија зпосакуван пријател на нашата земја,што ја става на последно место, а тие пак 83,8% бараат „рампа“ за Македонија за ЕУ .

Оваа анкета покажува дека огромен број на испитаници во Бугарија, кое е речиси 84%, бара од Владата на Борисов да не дозволи почеток на преговорите на Македонија со ЕУ, се додека ние не ги признаеме јазичните и идентитетските бугарски корени. Само пак 10,2 % од Бугарите сметаат дека Софија треба да ја поддржува Македонија независно од однесувањето кон фактите од историското минато.

Над половина од анектираните, односно 54,1 %, рекле дека Бугарија треба да го признае современиот Македонски идентитет само ако Македонија признае дека на почетокот од 20 тиот веке голем дел од населението се самоопределувало како Бугарско, а новиот идентитет започнува по 1944 година, без да ги засега граѓаните на Бугарија и нивните претци.

Речиси една третина, односно 29,5% се против признавањето на Македонскиот идентитет, а „за“ се само 6,10 проценти..

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img