Тој во исто време ја поздрави подготвеност на ЕК да примени разни мерки на фармацевтските компании со цел да се забрза снабдувањето со лекови.

– Основните вредности на ЕУ се единството и солидарноста. Ајде да го покажеме. Ниту една земја не треба да остане сама во оваа криза и каде што има потреба, да се помогне, наведе Борисов.

Тој се осврна и на односите на ЕУ со Турција и Русија.

– Мир и дипломатија, така мора да се решава секој проблем. Двете земји се важни наши партнери и ние мора да продолжиме да одржуваме активен дијалог со нив. Сепак, како најголема европска партија, не смееме да правиме компромис во нашите односи со почитување на основните европски вредности и меѓусебно почитување.