Monday, April 12, 2021
HomeМакедонијаВо Брисел блокирана преговарачката рамка за Македонија

Во Брисел блокирана преговарачката рамка за Македонија

Денеска ја имаме првата непријателска порака и блокада од Бугарија за преговарачката рамка во Брисел, рече вчера премиерот Зоран Заев.

– На првиот состанок на Комитетот на постојани претставници во Советот на Европската Унија (КОРЕПЕР) ја имаме првата блокада од Бугарија. Денеска е прекршен членот 2 од договорот, ние ништо досега не прекршивме. Ова е непријатно чувство. Треба да бидеме паметни и да го решиме спорот на пријателски начин, а денеска е испратена не така пријателска порака од соседна Бугарија. Првиот чекор е блокиран – рече вчера премиерот Заев за време на увидот на магистралниот гасовод Скопје-Тетово-Гостивар.

Советот за општи работи на министрите на ЕУ, на кој треба да се прифати преговарачката рамка за почнување на пристапните преговори со Македонија, вчера беше одложен на 17. место на 10 ноември, а премиерот Заев рече дека дотогаш ќе има уште два состанока на амбасадорите во КОРЕПЕР, па уште има шанса да се постигне напредок и во декември да почнат преговорите со ЕУ. На вчерашниот состанок се очекуваше рамката да биде усогласена по малиот напредок што го постигнаа министрите на состанокот во Берлин, но тоа не се случи.

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img