Wednesday, September 29, 2021
HomeСветHSBC ја продаде својата малопродажна мрежа во Франција

HSBC ја продаде својата малопродажна мрежа во Франција

Втората по големина банка во Европа, британската HSBC, ја продава малопродажната мрежа на My Money Group во Франција, поддржана од американската фирма за приватен капитал Cerberus, пренесува Ројтерс.

Покрај договорот, HSBC направи уште еден важен чекор во поширокото повлекување од бавно растечките пазари во Европа и Северна Америка каде се бори со поголеми домашни играчи.

Во меѓувреме, Серберус продолжува да ги презема банките во Европа, каде што американскиот фонд за приватни капитал веќе има удели во Дојче банка и Комерцбанк.

Според договорот, „My Money Group“ ќе се здобијат со 244 филијали на „ХСБЦ“, околу 3.900 вработени и средства од 24 милијарди евра, создавајќи ја она што „My Money Group“ го опиша како нова предизвикувачка банка во силната конкуренција во францускиот банкарски сектор.

Продажната цена би била номинално 1 евро, соопшти ХСБЦ, додавајќи дека зделката ќе има нето вредност од 2 милијарди долари за време на зделката, а британската банка се согласи да надомести каков било недостаток во проценката доколку падне.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img