Во последните денови, некои аналитичари предвидуваа дека ако работите не се променат во блиска иднина, цената на биткоинот може да падне на 21.000 долари. На 21 јули, Илон Маск бил гостин на конференцијата за криптовалути.

Тој рече дека Тесла повторно ќе го воведе биткоинот како средство за плаќање. Цената на биткоинот скокна за неколку минути, а краткорочниот тренд на раст е повторно воспоставен во наредните денови.

Но, не бил само Маск тој што помогнал да се зголеми цената. Извршниот директор на Твитер, Џек Дорси, рече дека крипто -валутите се голем дел од иднината на компанијата, а Кети Вуд од Арк Инвест уште еднаш изрази оптимизам за цената на биткоинот.

ЏП Морган ја намали целната цена за Биткоин од претходните 146.000 долари на 130.000 долари, но тоа е сепак многу повеќе од сегашната цена од околу 38.000 долари. Ark Invest продолжува да купува голем број биткоини и има долгорочна целна цена од 500.000 долари.

Следните неколку недели ќе бидат клучни кога ќе се види дали се враќа биткоинот или ова е само една краткорочна осцилација.