Во Англија полицијата може да задржи осомничен до 96 часа без обвинение ако е осомничен за тешко кривично дело, а до 14 дена доколку е приведен согласно законите за тероризам.

Министерствата за внатрешни работи и за одбрана не ги коментираа ваквите тврдења.