Monday, October 25, 2021
HomeПопуларноНАСА: Првите примероци од Марс „откриваат потенцијално одржлива животна средина“

НАСА: Првите примероци од Марс „откриваат потенцијално одржлива животна средина“

Pоверот Perseverance на NASA успешно зеде втор примерок од карпа на Марс и ја направи првата анализа, објави американската вселенска агенција.

Примероците се „веројатно вулкански со навестувања на сол што може да содржи меурчиња од древна вода“, објави NASA на Твитер во петокот.

Кен Фарли, научник вклучен во проектот, вели дека примероците „откриваат потенцијално одржлива животна средина“. Одлично е што водата е таму долго време, рече Фарли во изјавата.

Perseverance во понеделникот успешно го собра првиот примерок, наречен Монтдениер, од карпи од Марс. Примерокот безбедно се чува во контејнер и ќе се врати на Земјата.

Уште еден примерок беше земен од истата карпа два дена подоцна .Првиот обид за дупчење не успеа во август. Според NASA, технологијата на роверот тогаш функционирала совршено, но карпата не била доволно цврста и биле извадени само прашливи фрагменти кои не можеле да ја наполнат цевката за примерок.

Perseverance слета на Марс кон крајот на февруари, откако помина осумгодишна развојна програма која чинеше 2,5 милијарди долари.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img