Monday, January 17, 2022
HomeБалканВучиќ: Важно е да се отвори дијалог во БиХ, санкциите не решаваат...

Вучиќ: Важно е да се отвори дијалог во БиХ, санкциите не решаваат проблеми

Претседателот на Србија Александар Вучиќ најави дека на 23 октомври во Белград ќе се сретне со членот на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, а во наредните недели и со бошњачкиот лидер Бакир Изетбеговиќ.

На прашањето за можните санкции на САД против ентитетот Република Српска, тој рече дека секогаш бил против тоа.

„Никој не решил никаков проблем со санкциите, што се покажува низ историјата. Особено ги презирам оние во Белград, Бања Лука и Сараево кои мислат дека проблемот се решава со санкции. Разговорот е најважен метод за решавање на проблемите“, рече Вучиќ.

На 20 октомври, по одлуката на Народното собрание на Република Српска кое го усвои Законот за лекови и медицински помагала во Република Српска, американската амбасада во БиХ соопшти дека САД се подготвени да применат санкции .

Законот предвидува формирање агенција за лекови во ентитетот, што не е во согласност со Уставот на БиХ.

На 22 октомври, Вучиќ изјави дека смета оти е „многу важно да отвориме српско-бошњачк дијалог, за да зборуваме еден за друг со поголема почит, да се грижиме еден за друг и да видиме кои се интересите на едните и другите“.

„Ако во политиката очекувате да добиете некаква корист од санкциите за некој друг, таа придобивка е патетична и никогаш не трае доволно долго за навистина да ја имате“, додаде тој.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img