Friday, August 19, 2022
HomeТехнологијаЕУ воведува универзален полнач за мобилни, таблети и камери

ЕУ воведува универзален полнач за мобилни, таблети и камери

Европската унија се согласи да воведе универзален полнач за мобилни телефони, камери и таблети. Политичката интервенција, за која Европската комисија рече дека ќе им го олесни животот на потрошувачите и ќе им заштеди пари, дојде откако компаниите не успеаја да постигнат заедничко решение.

„До есента 2024 година, USB Type-C ќе стане заедничка приклучок за полнење за сите мобилни телефони, таблети и камери во ЕУ“, се вели во соопштението на Европскиот парламент.

Повеќе од една деценија, Брисел се залага за единствен приклучок за полнење на мобилни уреди, поттикнати од поплаките од корисниците на iPhone и Android дека мора да користат различни полначи за нивните уреди.

Оваа одлука значи дека Apple ќе мора да го смени конекторот на iPhone-ите што се продаваат во Европа до 2024 година.

Ајфоните се полнат преку Lightning кабел, додека уредите со Android користат USB-C конектори.

Половина од полначите продадени со мобилни телефони во 2018 година имале USB micro-B конектор, додека 29% имале USB-C конектор и 21% Lightning конектор, според студијата на Комисијата од 2019 година.

Шефот на индустријата на ЕУ, Тиери Бретон, рече дека договорот ќе им заштеди на потрошувачите околу 250 милиони евра (267 милиони американски долари).

„Тоа, исто така, ќе овозможи појава на нови технологии, како што е безжичното полнење, да се користи без иновациите да станат извор на фрагментација на пазарот и непријатности за потрошувачите“, рече тој.

Компанијата Apple, која предупреди дека предлогот ќе им наштети на иновациите и ќе создаде планина од електронски отпад, засега не ја коментираше оваа одлука на ЕУ.

Лаптопите ќе имаат рок од 40 месеци од стапувањето во сила на законот да ги почитуваат правилата. Извршната власт на ЕУ ќе има моќ да ги усогласи системите за безжично полнење во иднина. Фактот дека договорот опфаќа и е-читачи, слушалки и други технологии ќе влијае и на Samsung, Huawei и другите производители на уреди.

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img