Sunday, August 14, 2022
HomeАвстралијаНаучниците го открија најголемото познато растение на Земјата

Научниците го открија најголемото познато растение на Земјата

Научниците го открија најголемото познато растение на Земјата долж австралискиот брег, морска трева која се протега на речиси 180 километри и е три пати поголема од Менхетен, според истражувањето објавено во Proceedings of the Royal Society B.

Истражувачите од Универзитетот во Западна Австралија (UWA) и Универзитетот Флиндерс открија алги со латинско име Posidonia australis во плитките води на заливот Ајкула долж западниот брег на Австралија, јавува Би-Би-Си.

Тие веднаш се зафатиле со студијата, обидувајќи се да откријат колку различни растенија има во областа Шарк Беј, 831 километар северно од Перт.

Со помош на генетско тестирање, тие утврдиле дека оваа огромна подводна ливада покрај брегот на Западна Австралија е всушност едно растение кое се шири од едно семе во период од најмалку 4.500 години.

Новооткриената подводна ливада, на која случајно наишла тим австралиски истражувачи, се простира на околу 200 квадратни километри, соопштија истражувачите од Универзитетот во Западна Австралија.

За да ја откријат генетската разновидност на растителните видови кои обично растат долж делови на австралискиот брег и да утврдат колку растенија сочинуваат подводна ливада, тие собраа примероци и тестираа 18.000 генетски маркери за да го создадат генетскиот профил на секој примерок.

„Бевме воодушевени од откритието – тоа беше само еден генетски профил. И тоа е тоа, само едно растение се рашири од едно колонизно семе до дури 180 километри во заливот Ајкула, што го прави најголемото познато растение на Земјата“, рече Џејн Еџело, водечки автор на студијата.

Растението е исклучително по својата отпорност, бидејќи расте во различни области на заливот со многу променливи услови.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img