Friday, August 19, 2022
HomeТехнологијаТелескопот Џејмс Веб погоден од микрометеороид поголем од очекуваното

Телескопот Џејмс Веб погоден од микрометеороид поголем од очекуваното

Кон крајот на мај новата моќна вселенска опсерваторија на НАСА, вселенскиот телескоп Џејмс Веб, беше погоден од нешто поголем микрометеороид од предвиденото. Ударот предизвика забележлива штета на еден од 18-те примарни огледални сегменти на вселенското летало. Иако ударот значи дека тимот на мисијата ќе мора да го поправи изобличувањето создадено од него, од НАСА велат дека телескопот „сè уште работи на ниво што ги надминува сите барања за мисијата“.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img