Sunday, August 14, 2022
HomeСветАМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИУМИ ВО СТРАВ | Само еден потег на Русија може да...

АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИУМИ ВО СТРАВ | Само еден потег на Русија може да ја „исклучи“ целата територија на САД

Ако Русија престане да доставува збогатен ураниум за американските енергетски компании, тогаш САД би можеле да се соочат со проблеми во работата на реакторите, пишуваат научните соработници на Центарот за глобална енергетска политика на Универзитетот Колумбија, Мет Боуен и Пол Дабар, во напис за Американски “Hil”.

– Ова може да доведе до исклучување на реакторот, имајќи предвид дека нуклеарната енергија сочинува повеќе од 20 отсто од капацитетот во некои делови на земјата, а цените на струјата ќе скокнат дури и над денешната инфлација – се наведува во написот.

Авторите потсетуваат дека многу реактори во САД и во ЕУ се произведуваат во Русија, која исто така испорачува компоненти. Ако конфликтот меѓу Москва и Западот продолжи, тогаш многу нуклеарни централи ќе бидат принудени да престанат со работа. Во написот се наведува дека во тој случај може да нема доволно капацитет во регионот во однос на побарувачката на потрошувачите.

Според новинарите, за да се излезе од оваа ситуација, неопходно е да се обнови работата на фабриката за пренамена во САД, која долги години не работи, иако без помош на Владата не може да работи со полн капацитет.

Во исто време, ураниумот допрва треба да се збогатува, а за тоа е неопходно приватните компании да ја проучат стратегијата за проширување на производството и технологиите за да ги заменат руските испораки, се заклучува во материјалот.

 

 

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img