Friday, August 19, 2022
HomeАвстралијаВо Австралија живеат 111,352 Македонци

Во Австралија живеат 111,352 Македонци

Според пописот кој се одржа во Австралија при крајот на 2021 година, во Австралија живеат 111,352 Македонци, од кои 66,173 го зборуваат македонскиот јазик во своите домови.

Број на Македонци во Австралиските држави и територии:

Држава/Територија Македонци Зборуваат Македонски дома
Викторија 49,429 29,356
Нов Јужен Велс 43,775 28,091
Западна Австралија 11,327 5,915
Квинсленд 3,335 1,386
Јужна Австралија 1,817 610
Тасманија 133 30
Северна Територија 78 19
Канбера 1,458 764

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img