Friday, August 19, 2022
HomeТехнологијаШто се добива кога ќе се спојат МиГ-А и тенк Т-34? Ова...

Што се добива кога ќе се спојат МиГ-А и тенк Т-34? Ова е најмоќното противпожарно возило на светот

Ова не е возило што може да изгасне „нормален“ пожар, бидејќи исфрлањето на 1.000 литри вода во секунда може да ја оштети зградата наместо да го изгасне пожарот

Со вкрстување на два борбени авиони МиГ-21, односно нивните мотори, со шасијата на најпознатиот тенк од Втората светска војна, познатиот Т-34, се создаде „Големиот ветер“, најмоќното противпожарно возило досега конструирано во цел свет.

Создаден е во 1981 година во Унгарија, кога воените инженери дошле на идеја да монтираат два млазни мотори на шасијата на резервоарот, кои ќе се користат за исфрлање вода.

Неговата главна цел во тоа време била да служи за масовна деконтаминација на тенкови, а потоа некој се сетил дека може да се користи за гаснење пожари.

Сепак, ова не е возило кое би можело да изгасне „обичен“ пожар. Згора на тоа, поголема е веројатноста да се оштети зградата отколку да се изгасне пожарот. Но затоа е идеален за еден вид пожар кој е многу тешко да се контролира – пожари во нафтени извори. Кога работат и двата млазни мотори, „Големиот ветер“ може да исфрли 1.000 литри вода во секунда, преку своите шест прскалки.

Се користеше во 1991 година на крајот на Заливската војна, кога ирачките сили во повлекување запалија околу 700 ирачки нафтени бунари, кои претворија цела пустина во огромна завеса од чад долга 1.200 километри.

Пожарот, кој екипи пожарникари неколку месеци се обидуваа да го изгаснат, „Големиот ветер“ го изгасна за неполн месец.

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img