Friday, August 19, 2022
HomeМакедонијаКовачевски: Во предлогот е прифатен македонскиот јазик и не е вклучен протоколот

Ковачевски: Во предлогот е прифатен македонскиот јазик и не е вклучен протоколот

Јасно прифаќање на македонскиот јазик и исклучување на протоколот од преговарачката рамка се двата елементи кои јасно се вклучени во предлогот од француското претседателство, информира премиерот Димитар Ковачевски. На денешната прес-конференција тој рече дека денеска сме во далеку поповолна позиција и предлогот ги вклучува нашите забелешки и јасно изразени ставови.

„Предлогот е солидна основа за градење сериозен, одговорен и државнички став за можноста која се отвора за нашата земја“ рече Ковачевски.

Тој најави широк консултативен процес со претседателот на државата, со Парламентот, со опозицијата, граѓанскиот сектор и медиумите.

Според Ковачевски, сите лажни тврдења потонаа.

Прес-конференцијата се одржа по средбата на коалициските партнери во власта.

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img