Ајнхорст: ЕУ има најголемо влијание на Балканот

Директорката за Западен Балкан во Европската служба за надворешни рабори, Ангелина Ајнхорст смета дека и покрај врските и интересите кои ги имаат други земји на Балканот, ЕУ има најголемо влијани во регионот..

– Гледајќи низ ЕУ перспектива, Унијата има најголемо влијание на Балканот, најдобри механизми, најдобра политика и најдобри начини да оствари конкретни резултати, истакна Ајнхорст на конференцијата посветена на проширувањето на ЕУ со Западен Балкан, организирана во Центарот за проучување на европската политика (ЦЕПС) во Брисел.

Таа констатира дека Русија има традиционално „вековни врски“ и интереси за регионот на Западен Балкан, како што има и Турција и некои други земји.

– Ние не сме таму бидејќи сметаме дека некој друг ќе дојде и ќе ја расипе чорбата, туку затоа што мислиме дека е важно за луѓето кои живеат во регионот и за ЕУ заедно да работат за мир и просперитет, заклучи Ајнхорст.

Брисел неколку пати во последните години укажуваше на „мешање“ на надворешни играчи, на прво место Русија, во ситуацијата на Западен Балкан, но и пошироко во регионот на Југоисточна Европа, па и цела ЕУ.Copyright 2017 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.
Scroll To Top