ЦРВЕНО НАСЛЕДСТВО: Татко и син Каракачанови агенти на ДС

Дончо Каракачанов, татко на Красимир Каракачанов, вицепремиер и министер за одбрана, застапник на државната безбедност исто така бил агент на Бугарските комунистички служби..

Дончо Каракачанов беше регрутиран во 1972 година како информатор под псевдонимот „ИВАНОВ“ од Регионалниот оддел на МВР - Русе. Во 1975 година, тој беше прекатегоризиран како агент, а во 1978 година беше префрлен во раководството на Шестиот Стејт департмент за борба против идеолошката саботажа. 

Работи за Одделот 05 на Шестата управа за државна безбедност за „Борба против контрареволуционерните елементи и предавството на татковината.“ Во „контрареволуционерните елементи“ учествуваат и луѓе од поранешната опозициска земјоделска дејност. Во една од зачуваните картички на Дончо Каракачанов, датотеката на ДС покажува дека таа била користена од интелигенцијата.

„Во својата досегашна работа како агент на ДС „ИВАНОВ“ отсекогаш бил искрен и лојален. Тој доброволно и на време ги извршуваше своите задачи. Од извршените инспекции извршени со паралелна агенција, нема докази дека тој заговорувал или покажал нечесност кон телата на Државната безбедност “, напишано е во 1989 година во документ на Општинскиот оддел на МВР - Државна безбедност Русе, зачуван во неговото лично досие. Тој беше избркан од агенцијата, бидејќи беше унапреден на чело на Регионалното раководство на Аграрната унија во Разград и беше член на 9-то Национално собрание (1986-1990), последниот комунистички парламент пред падот на режимот.

Дончо Каракачанов е член на Бугарската академија на науките во седмото големо национално собрание (1990-1991).

Тој држеше номенклатурни позиции во Бугарската аграрна народна унија во периодот 1978-1989 година, пратеник во 9-то национално собрание (1986-1990), татко на лидерот на МВР Красимир Каракачанов, исто така агент на Државната безбедност ...

Врската помеѓу агентот „ИВАН“ и информаторот „ИВАНОВ“ и како крушата не паѓа подалеку од дрвото

Со истата одлука на Комитетот за досиеја, кое што ја потврдува ја припадноста на Красимир Каракачанов во Шестиот одбор на ДС под псевдонимот „ИВАН“ во чекот на пратениците во 2007 година, Дончо Каракачанов, пратеник во Седмото големо национално собрание (1990-1991), подигнато од Бугарската академија на науките, е татко на Красимир Каракачанов.

Според информациите дадени од Комисијата за досиеја, Дончо Каракачанов бил регрутиран како информатор од Регионалната дирекција на Министерството за внатрешни работи во Русе во 1972 година под псевдонимот „ИВАНОВ“. Како кандидат агент, Шестиот оддел на ДС го насочува под алијасот „ДОНЧО“, кое е неговото средно име.

Извор: Под Лупа


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top