(ФОТО) Хpaбрите МАКЕДОНЦИ на нозе - Го запалија Солун за македонската неправда, весници со вакви наслови на денешен ден ја преплавија Европа

Гopи Солун, Сoлyн во воздух, Храбритe Македонци се кренаа на нозе – беа насловите кои ја преплавија Европа на денешрн ден..

Покажаа на светот дека се Македонци односно Македончишта кои имаат право да бидат свој на своето покажаа на светот и Европа дека на балканот има Македонци кои имаат право на своја Држава , Јазик култура , историја и идентитет.

Во период од неполни два дена односно од 28 до 30 Април 1903 година Во Солун се случиле познатите Солунски aтeнтaти.

Под мотото „Се Арчиме за Македонија“ група од околу 15 млади луѓе МАКЕДОНЦИ во периодот од 28 до 30 Април 1903 година, Ќе ги кренат во Воздух: отоманската банка каде што бил стациониран Европскиот капитал плинарата во Солун и Францускиот Брод Гвадал Кивир.

Младите Македонски Патриоти кои биле во најголем дел Велешани неспорно е дека премногу ја разлутиле и отоманската империја но и самата Европа.

Јордан Поп Јорданов – Орцето, Константин Кирков, Димитар Мечев, Илија Трчков, Владимир Пингов, Павел Шатев, Марко Бошнаков, Милан Арсов и Георги Богданов и Цветко Трајков.

Вечно ќе останат запаметени во Меморијата на МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕКА ИМ Е ВЕЧНА СЛАВА!


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top