Фуере: Македонија е земја со големи проблеми

Ерван Фуере: Македонија земја во криза анализа објавена од Центарот за европски политички студии од Брисел..

Фуере кој често дава негативни мислења за Владеачката патија и Владата на чело со Никола Груевски повторно се осогласи со критики кон истите.

Македонија е земја со големи проблеми. Под привид на нормалност лежи клима на длабока недоверба меѓу сите политички партии и меѓу главните етнички заедници. Неколку инциденти на меѓуетничко насилство се одржа во Скопје оваа година. Политичкиот дијалог, доколку тоа постои помеѓу страните, останува конфронтирачки, се вели во анализата на поранешниот евроамбасадор во Македонија, Ерван Фуере, насловена „Македонија земја во криза“, која е објавена од Центарот за европски политички студии од Брисел.

Овие тензии се зголемуваат со клима на страв кај населението во целина, генерирани од страна на сеприсутната контрола на главната владеачка партија , која е на власт од јули 2006 година. Оваа контрола ги опфаќа не само главните државни органи, судството и јавната администрација, но исто така и на изборниот процес и, пред се медиумите.

Критика на владата не се толерира.Оние кои се осмелуваат да ги подигат нивните гласовите се жигосани како непријатели на државата , се вели во анализата “Македонија земја во криза” потпишана од поранешниот евроамбасадор Ерван Фуере a објавена од Центарот за европски полтички студии од Брисел.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top