Г7 прекинува со наплатата на долгот од најсиромашните земји

Во Г7 членуваат Германија, Канада, САД, Франција, Италија, Јапонија и Велика Британија..

Министрите за финансии од Групата седум најразвиени земји (Г7) денеска се обврзаа дека ќе ги прекинат наплатите на долговите од најсиромашните земји, барем до крајот на оваа година, во согласност со претходниот став на Г20.

Ќе прекинат официјалните наплати на билатералните долгови на сиромашните земји, со што тие ќе можат да ги финансираат своите социјални, здравствени и други потреби кои настанаа поради пандемијата на коронавирус.

Министрите за финансии и шефовите на централните банки на групата индустриски најразвиени земји – Г20 на 15 април одобрија привремено прекинување на наплатата на долгот од најсиромашните земји.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top