Германија спаси 368 милијарди евра во кризата поради ниските каматни стапки

Германската држава заштеди 368 милијарди евра од каматните трошоци од почетокот на финансиската криза во 2008-ма година благодарение на ниските каматни стапки..

Ова одговара на повеќе од 10% од бруто домашниот производ, како што пресметуваат од централната банка на земјата (Bundesbank), цитирани од влијателниот локален економски медиум „Handelsblatt“.

Само во изминатата година федералната влада, федералните провинции, општините и социјалните власти заштедиле 55 милијарди евра.

Според „Bundesbank“ еврозоната како целина е заштеди 1,42 илјади милијарди евра од камати по почетокот на финансиската криза. Најголемиот победник по Германија е Франција со заштеда од 350 милијарди евра, а потоа Италија со 262 милијарди евра.

За анализата „Bundesbank“ ги споредува соодветните каматни стапки на земјите од еврозоната во 2007-ма година, годината пред финансиската криза, со соодветните нивоа во годините до 2018-та година.

Ако во 2007-ма година германската држава мораше да им понуди на инвеститорите просечна заработка од 4,2% за свежите пари, оттогаш каматните стапки постепено опаднаа до 1,5% во 2018-та година. Поради овој пад на каматните стапки Берлин мораше да троши уште малку повеќе пари за сервисирање на долгот.

Ефектот ќе биде уште поголем ако федералните и провинциските влади не акумулираат вишоци, туку долгови. Економистите сепак сè почесто предупредуваат дека во случај на зголемување на каматните стапки долгот на земјите од еврозоната повторно ќе се зголеми брзо.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top