„Google“ го премина „Apple“, стана највредна светска компаниja

Во 500 највредни компании во светот, колку што се рангирани, нема македонска фирма..

Компанијата „Гугл” стана нејвреден бренд во светот оваа година, според ранг-листата на „Brand Finance”. Втора е „Епл“, а зад неа следат „Амазон“ и „АТиТ“. „Мајкрософт“ годинава е на петатта позиција, додека пак Фејсбук на деветото место.

Карактеристично е тоа што и годинава како и лани во топ 10-те највредни се технолошки брендови кои се формирани во САД и Кина.

Во 500 највредни компании во светот, колку што се рангирани, нема македоснка фирма.

Рангирањето е врз основа на интервјуирање на повеќе од 3 милиони корисници, како и финансиските и бизнис перформанси на секоја компанија, користејки податоци од „Bloomberg” и „Worldpanel”.

Ова се топ 10 највредни брендови во светот за оваа година:

10.ICBC
Вредност на брендот е 36.3 милијарди долари.

9.Facebook
Вредност на брендот е 61.9 милијарди долари.

8.Walmart
Вредност на брендот е 62.2 милијарди долари.

7.Verizon
Вредност на брендот е 62.4 милијарди долари.

6.Samsung
Вредност на брендот е 66.2 милијарди долари.

5.Microsoft
Вредност на брендот е 76.2 милијарди долари.

4.AT&T
Вредност на брендот е 87 милијарди долари.

3.Amazon
Вредност на брендот е 106.3 милијарди долари.

2.Apple
Вредност на брендот е 107 милијарди долари.

1.Google
Вредност на брендот е 109.4 милијарди долари.Copyright 2017 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.
Scroll To Top