Интервју со Петар Ристевски, поранешнен заменик-градоначалник на градот Ливерпул и извршен директор на Интегра

Ексклузивно интервју со Петар Ристевски..

Како сметате дека Македонија се справува со кризата со вирусот Корона?

Апсолутно ужасно. Не само од здравствена перспектива, туку и од економски аспект. Ако се погледне во Австралија со население од 25 милиони, тие имаат 94 смртни случаи. Македонија со население од 2 милиони имала 84. Ова ми кажува дека Владата не е во состојба да се грижи за здравјето на македонскиот народ. Македонија треба да ја погледне Австралија, а не САД за тоа како да се справи со оваа криза. Австралија има висок број на тестирања за COVID-19 со 23 тестови извршени на 1000 луѓе, што е повеќе од двојно во споредба со САД.

Од економски аспект, Австралија ја зачува економската структура на нацијата без да фрла милиони работници во потенцијално трајна невработеност. Спротивно на тоа, буџетот на Македонија е во неред и е неспособен за стимулирање на економијата бидејќи тие веќе позајмиле повеќе отколку што можат да вратат. Во Владата недостасува талент со министри кои не работеле во западните економии, но уште поважно, никогаш не воделе бизнис. Министерството е инфилтрирано во партиски хакови кои немаат животно искуство освен партиска политика и тоа не е она што ќе ја одведе Македонија од оваа ситуација.

Се зборува дека изборите треба да се одржат следниот месец. Каква е вашата позиција за ова?

Јуни е само две недели пред нас. Колку што сите сакаме изборите да се одржат порано отколку подоцна, клучно е да излезат што повеќе луѓе да гласаат. Со оглед на начинот на кој Владата го злоупотреби Коронавирусот, не постои начин јавноста што гласа да може да има доверба да излезе и да гласа и да ги следи праволата за социјално дистанцирање. Погледнете ја Австралија која ги помести своите избори во Советот во септември до септември следната година затоа што знае дека социјалното дистанцирање ќе биде тешко за полицијата со оглед на состојбата со вирусот.

Македонија треба да бара да спроведе задолжително гласање како Австралија. Ова ќе ги елиминира неспособните луѓе да се избираат во парламентот затоа што кога сите ќе гласаат овие неспособни луѓе нема каде да се кријат.

Како оди кампањата на „Интегра“?

Морам да кажам дека сум горд на нашите кандидати и напорната работа што ја вложија. Не само од лидерите на списокот, туку и секој кандидат под нив, вложија голем напор. Особено треба да ги спомнам Николче Талевски и Воислав Зафировски во изборна идиница 5 и 4 кои работеле со извонредна работа. Го гледам и Николче Талевски како иден лидер кој има интегритет и силна работна етика.

Имаме изработено над пет ТВ реклами за кампањата и јас сум горд да кажам дека Фаланга има ексклузивно видео.

Ние би сакале да добиеме повратна информација од вашите читатели за тоа какви се нивните размислувања за нив.

Кој е вашиот став за ЕУ и Бугарија?

Време е да одиме подалеку од ЕУ. Начинот на кој Бугарија се спроведе себеси е форма на уцена и со тоа што ЕУ го поддржува ставот на Бугарија, покажува дека ЕУ е фашистичка организација. Проблемот со кој се соочува Македонија е што имаме слабо лидерство и во сегашната Влада и во опозицијата. Постои причина зошто Велика Британија гласаше за излез од ЕУ, бидејќи ЕУ стана непотребна организација.

Македонија треба да му каже на Брисел дека ако не не прифатите врз основа на условуте кои требаше да ги исполнат другите земји членки, тогаш сме подготвени да одиме подалеку затоа што она што Бугарија го бара е форма на геноцид.

Вие сте голем критичар кај нашите политичари кои прикажуваат странски знамиња, дали можете да ја објасните вашата моментална позиција?

Сметам дека е многу навредливо кога особено политичар од албанската заедница го прикажува само албанското знаме, а не и македонското знаме. Нема друго место на земјата каде тоа се случува и каде е дозволено, а тоа е заради слабите македонски политичари што дозволуваат ова да се случи без искреност. Јас сум исто така против изложување на какво било странско знаме (вклучително и знамето на САД) покрај македонското знаме. И покрај тоа што сум роден во Австралија, а Австралија покажа голема поддршка на Македонија, не верувам дека треба да се прикаже знамето. Морам да кажам дека Австралија испрати парламентарна и деловна делегација во Македонија за започнување на кампањата ИНТЕГРА пред СОВИТ-19 за зголемување на билатералната трговија меѓу двете земји.

Како може да се зачува историјата и идентитетот на Македонија против слабите политичари што го распродаваат?

Отсекогаш кажував дека највредниот ресурс што го има Македонија е нејзината дијаспора. Верувам дека треба да создадеме Сенат, составен исклучиво од членови на македонската дијаспора. На пример 30 места во Сенатот со 10 во Австралија, 10 во САД/Канада и 10 во Европа. Слично како Сенатот во Австралија, каде што Владата не може да биде формирана од Сенатот и не може да го блокира снабдувањето. Едноставно да делува како полиса за осигурување кога корумпираните политичари вршат предавство со потпишување апсурден договор со Грција. Ако имавме таков Сенат, секој закон ќе треба да помине низ него пред да стапи во сила. Нема шанси сенаторот од дијаспората да гласа за промена на името. Ми се допаѓа линијата што ја промовираше австралискиот сенатор, „ние ги чуваме копиљите искрени“.

Како се справувате со карантинските мерки?

Се фокусирав многу на моето здравје. Важно е во овој период да се јаде здраво и да вежба многу. Се сеќавам на најдобриот совет од поранешниот австралиски премиер Тони Абот кој рече: „ако не можете да се грижите сами да останете во форма, како да се грижите за земјата?“.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top