Катастрофално сончево невреме кое може да ја уништи скоро целата технологија на Земјата е „скоро неизбежно“

Невремето може да се случи без предупредување..

Исфрлања на коронална маса (CMEs) - пукнатини на високо напоени честички ослободени од сонцето - може да предизвикаат сателитски промашувања, затемнувања и непредвидлива вулканска активност, тврдат истражувачи од геолошкото истражување на САД.

Ваквиот настан би имал и сериозни последици за оние на животна поддршка во болниците и за урбаните водоснабдувања кои во најголем дел зависат од електрична енергија.

Во извештајот се испитува невремето во Њу Јорк од 1921 година - масовна геомагнетна бура што испрати делови од САД во темница - и предупредуваше дека повторниот настан е веројатно да се случи во следните 100 години.

„Тешкиот вселенски временски настан од 13 до 16 мај 1921 година донесе неколку спектакуларни технолошки влијанија, во некои случаи предизвикувајќи деструктивни пожари“, објаснуваат истражувачите.

„Се карактеризираше со екстремни соларни и геомагнетни варијации и спектакуларна аурора, снимена на многу локации низ целиот свет.

Извор: 9news


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top