Македонија или Груевистан?

Никола Димитров – Фејсбук статус.

На 11 декември биравме меѓу заробената држава и правдата, меѓу партискиот стисок и законот, меѓу сопствените уши и зборот на партијата. Денес, не може да биде поочигледно дека дијагнозата била точна, колку и да се обидуваат да не’ свртат кон платформата.

Да беше платформата вистинскиот проблем, ќе беше проблем и тогаш кога Иванов му го довери мандатот на Груевски.

Да беше платформата вистинскиот проблем, ќе беше проблем и тогаш кога Груевски преговараше со ДУИ за влада.

Да беше платформата вистинскиот проблем, ќе ги напаѓаа творците на платформата, а не Заев, додека седат со ДУИ во нелегитимната влада.

Да беше платформата вистинскиот проблем, требаше најитно да се воспостават институциите, за да се дебатира и канализира низ нив, транспарентно и со експертиза, домашна и меѓународна, а не да се укине државата и да се остави ширум отворено поле за пожари.

Да беше платформата вистинскиот проблем, требаше да се извинат кога ја слушнаа програмата на идната влада.

Повикувајќи на “одбрана”, Груевистан тргна директно во напад – против Македонија! Да удира со секира таму каде е најранливо – меѓуетничките односи. Со газење врз Уставот, со укинување на политичкиот систем, со злоупотреба на деликатните меѓуетнички односи, со рушење на сите илузии дека Македонија е демократија во очите на целиот демократски свет, не се брани државата. Така се руши Македонија.

Прашањето за нас е, дали ни’ е помила Македонија или Груевистан!Copyright 2017 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.
Scroll To Top