МИХАИЛ ГОРБАЧОВ: САД И РУСИЈА МОРА ДА ЈА ПРЕКИНАТ НУКЛЕАРНАТА ВОЈНА

Кога станав лидер на Советскиот Сојуз во 1985 година, за време на моите први средби со луѓе, чувствував дека се најмногу загрижени за проблемите на војната и мирот. Стори сé за да се спречи војна, велат тие. - велио Горбачов.

Во тоа времeсепаратистите  беа стекнато  со планини од оружје, а плановите за зголемување на воената моќ предвидуваа создавањето на “орбиталата станици за водење на борбени операции”, “ласери со нуклеарно транспорт”, “космичко кинетичка оружје” и други слични пронајдоци.

Фала му на Бога, ништо од тоа не беше создадено. Нешто повеќе, преговорите меѓу СССР и САД поставија почетокот на прекинот на трката во нуклеарно оружје. Постигнавме договори за радикално намалување на Арсенал со еден од најпознатите воинствено настроените американски претседатели Роналд Реган. Денес, овие достигнувања се загрозени. 

Военото планирање се повеќе потсетува на подготовките за вистинска војна против позадината на тековната милитаризација на политиката, размислувањето и реториката. Преглед на стратегијата за национална безбедност и преглед на нуклеарната стратегија објавени од страна на администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп во февруари, ја ориентираат надворешната политика на САД кон “политички, економски и воено ривалство во целиот свет” и повикуваат за развој на нова, универзална “по -Енергија “нуклеарно оружје.

Ова значи понатамошно намалување на прагот за користење на нуклеарно оружје. Против оваа во позадина, рускиот претседател Владимир Путин во своето неодамнешно обраќање до Федералното собрание најави развој на неколку нови видови на оружје во Русија, вклучувајќи оружје, кои во моментов не го  поседува ниту една земја во светот.

Во јануари експертите издаваат во Чикаго “Билтенот на научниците во нуклеарната област”  и симболично ги поставија стрелките на “часовник на Страшниот суд” на половина минута поблиску до полноќ. Според научниците денес се наоѓаме на две минути од глобалната катастрофа. Последен пат такво ниво на опасност беше регистриран во 1953 година Стравот што луѓето го доживуваат денес е сосема оправдан.

Реган и Горбачов за време на преговорите во Женева во 1985 година

Како треба да реагираме на оваа нова спирала на милитаризација?

Пред сè, не смееме да ја изгубиме надежта и да стоеме со скрстени  раце; ние треба да побараме од светските лидери да се вратат на патот на дијалогот и преговорите. Главна одговорност за напуштање на овој опасен ќор-сокак лежи во лидерите на САД и Русија. Ова е обврска дека тие не смеат да бегаат, бидејќи арсеналите на двете земји, како и досега, ги надминуваат арсеналите на другите земји. Но, не треба да ги ставиме сите наши надежи на претседателите. Овие две лица не можат да ги решат сите проблеми и да ги надминат сите пречки што се создадени со години. Потребен ни е дијалог на сите нивоа, вклучувајќи ја и мобилизацијата на експертската заедница на двете земји.

Тој отелотворува широк спектар на знаења што треба да се користат во интерес на мирот. Ситуацијата стана толку комплицирана што треба да се запрашаме: каде се Обединетите нации?

Каде е нејзиниот Совет за безбедност, нејзиниот генерален секретар?

Зар не е време да свика вонредна седница на Генералното собрание или на Советот за безбедност на ниво на шефови на држави?

Убеден сум дека светот очекува таква иницијатива. Не се сомневам дека огромното мнозинство на луѓе во Русија и во САД ќе се согласат дека проблемите не треба да се решаваат од војните.

Може ли оружјето да ги реши проблемите на животната средина, тероризмот или сиромаштијата? Може да ги реши внатрешните економски проблеми?

Треба да ги потсетиме  лидерите на сите нуклеарни држави дека во согласност со Договорот за неширење на нуклеарното оружје тие се должни да преговараат за намалување и на крајот  на ликвидацијата на овој вид оружје за масовно уништување. Нивните претходници ги потпишаа овие обврски и ги ратификуваа нивните влади на високо ниво. Свет без нуклеарно оружје – не може да има друг крај.. Колку и мрачна да е денешната ситуација, колку и инхибирање на  безнадежност  да ни се чини од ситуацијата, треба да се дејствува за да ја спречиме најстрашната катастрофа. Не треба да бараме бездна, туку општа победа над демоните на војната.Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top