Министерството за образование ќе додели 737 стипендии на најдобрите и најранливи средношколци

Паричниот надоместок ќе се движи од 2 до 2700 дененари.

Најдобрите, најранливите, спортистите и талентираните ученици од средните школи, од понеделник ќе имаат право да аплицираат за средношколска стипендија. 737 ученици ќе имаат можност да користат деветмесечен паричен надоместок кој ќе се движи од 2 до 2700 дененари, информира министерот за образование и наука, Cпиро Ристовски.

Министерството за образование втора година по ред ги субвенционира учениците од шест категории, а новитет се ститендиите за ученици од угостителско туристичката струка. Основен критериум е успехот, освоените награди на меќународни и државни натпревари.

- Сметаме дека ова не е доволен број на стипендии, но толку засега се одобрени и ќе се потрудиме тие од година в година да се зголемуваат, изјави министерот Ристовски.

Конкурсот ќе трае две недели. Најпрво учениците ќе треба да пополнат електронска пријава, а потоа да достават и целосна докумантација до министерството. 


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top