Научник тврди дека знае каде ќе удри астероид во Земјата по 10 години

Научникот Мајкл Хорн тврди дека претходните претпоставки на НАСА за можното влијание на астероидот Апофис, познат и како Бог на хаосот, биле погрешни..

Хорн изјавил дека неговиот истражувачки тим, местото каде што астероидот може да ја погоди Земјата ја свел на областа помеѓу Северното и Џрното море и изјави дека може да доведе до истребување на човечкиот вид.

– Тука зборуваме за два проблеми: влијанието на масивниот астероид и последиците што ќе следуваат. Со цел подобро да се објасни сериозноста на таквото влијание, го покажавме настанот на интернет во форма на стрип – рече тој.

– Каде и да се случи такво влијание, тоа ќе остави дупка во Земјината кора и ќе доведе до масивно ослободување на гасот. Сепак, тоа ќе доведе до големи пожари и исчезнување на милиони луѓе од одредена област, по што може да се очекуваат глобални катастрофи, па дури и нуклеарна зима, додаде тој.

НАСА веќе започна да се подготвува за пристигнувањето на астероидот Апофис 99942. Неговиот обем е 370 m и се проценува дека може да се приближи до Земјината површина на растојание од 30.500 км.

Според официјалните проценки, шансите да се погоди Земјата во 2068 година е 6,7 на еден милион, додека во периодот од 2060 до 2105 година, таа веројатност е зголемена на 9 на еден милион.

Неговото влегување во Земјината атмосфера би ослободило 1200 мегатони кинетичка енергија. За споредба, јачината на најголемата хидрогенска бомба што некогаш експлодирала била 57 мегатони, а ерупцијата на вулканот Кракауу од 1883 година била на ниво на експлозија на бомба од 200 мегатони.

Влијанието на метеоритот, за кое се верува дека довело до истребување на диносаурусите, издало енергија од 100 милиони мегатони, според научните проценки.

„Сигурно е дека влијанието би направило голема штета на површина од неколку илјади квадратни километри, но тешко дека нема да биде глобална катастрофа“, рече тој.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top