Новите канти за рециклирање во Аделаид ќе бидат транспарентни

Австралискa општина предложи кантите за ревиклирање да бидат транспарентни, со цел да ги натераат жителите да се чувствуваат непријатно..

Советниците од Аделаид предложија транспарентни корпи да имаат двоен ефект да ги натера луѓето да се чувствуваат како „ѓубре“, ако неправилно ги искористуваат нивните канти, како и да им олеснат на луѓето да ставаат канти во контејнери кои сакаат да ги разменат во депоата за шишиња.

Аделаидскиот градски советник Роберт Симс рече дека кантите ќе обезбедат Аделаид да остане лидер во рециклирањето.

Јужна Австралија прв пат спроведе шема за складирање на контејнери во 1977 година, која полека се шири во други држави и територии.

Таа беше усвоена во Северна Територија во 2012 година, во Нов Јужен Велс во 2017 година и Австралиска Капитална Територија и Квинсленд во 2018 година. Западна Австралија ќе ја спроведе својата сопствена шема во 2020 година, како и Тасманија во 2022 година.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top