Општина Неготино ке доделува по 7000 денари за секое новородено дете

Општина Нготино ке го стимулира наталитетот..

Следејќи ја политиката на Владата на РМ за донесување стиумалитивни мерки за зголемување на наталитетот кој и на ова подрачје последниве години бележи значително опаѓање, градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов денеска на прес-конференција информираше дека со сопствен проект локалната самоуправа ќе придонесување за искоренување на ,, белата чума ,,. Апостолов ја запозна пошироката јавноста дека во иднина, а од денот на стапувањето во сила на одлуката, општина Неготино ќе доделуваа финансиска поддршка во висина од 7.000 денари за секое новородено дете на подрачјето на општината, независно дали станува збор за прво, второ, трето или четврто дете. Според презентираните податоци од страна на првиот човек на локалната самоуправа, годишно на територијата на цела општина се раѓаат околу 250 новороденчиња, од кои по околу 100 се прво или второродени деца, а останатите 50-тина се трето и четвртородени бебиња. Годишно, за реализација на проектот од Буџетот на општина Неготино ќе се издвојуваат од 20 до 25.000 евра, но како што истакна градоначалникот Апостолов, висината на средства е минорна во однос на потенцијалните придобивки.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top