Папата се молеше сосема сам: Од празниот плоштад им упати моќна порака и благослов на верниците

Папата го повика светот да се обедини во молитвата и така да одговори на пандемијата..

На плоштадот Свети Петар во Ватикан денеска папата Франциск ја започна вонредната молитва и благослов Урби ет орби па се помоли за крај на пандемијата со коронавирусот и им прости на своите верници.

Во нормални околности, плоштадот Свети Петар би бил полн со луѓе кои ја слушаат пораката од папата, но денеска немаше никого. Плоштадот е осветлен со сина светлина, малку паѓаше дожд, а папата беше потполно сам.

Папата го повика светот да се обедини во молитвата и така да одговори на пандемијата. „Пред вирусот“, рече папата, „сите бевме во ист чамец, сите. Се молиме, не дај Боже да не оставиш на оваа бура“.

Папата на верниците им рече: „Не се плашете“. „И заедно со Петар му ги принесуваме сите наши грижи на Господа, зошто ти се грижиш за нас“, продолжи папата.

„Веќе со недели изгледа како да паднала ноќ. Густ мрак се надви над нашите плоштади, улици и градови. Тоа ги презеде нашите животи, исполнето со заглушена тишина и празнина која парализира се. Тоа може да се почувствува во воздухот. Можете да го почувствувате во своите постапки“, рече папата.

„Се најдовме исплашени и изгубени. Се чувствувавме силно и способни за се. Но бурата ја откри нашата ранливост и оние лажни и преголеми сигурности на кои ги градевме нашите планови, своите проекти, своите навики и приоритети. Трикот на оние стереотипи со кои го маскираме своето его го урна бурата. И откриено е ова благословено заедништво. Едни на други да си припаѓаме како браќа“, рече папата.Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top