ПРЕДВИДУВАЊАТА НА АЛЕКСАНДАР ГРЕАМ БЕЛ: ИДНИНАТА НА СОЛАРНИТЕ ПАНЕЛИ, АЛКОХОЛОТ, ЗАГАДУВАЊТО

Александар Греам Бел останува во историјата запаметен како пронаоѓачот на првиот практичен телефон. Неговиот генијален талент сепак не се исцрпува само со револуционерните пронајдоци..

Тој не само што предвидел декат над нас денес се надвисува енергетска криза, но и нуди решение за неа – соларни панели и био гориво, пишува Science Alert.

Излегува дека во 1917 година, во статија напишана за списанието National Geographic, Бел прави едно поизразено точно предвидување за нашето користење на фосилните горива. Тој тврди дека еден ден поради тоа Земјата ќе биде во “топла-жешка”.

Според биографијата напишана од Морган Весени, со коавторот со правнуко на Бел, Едвин С. Гросвенр – пред повеќе од еден век грст истражувачи разговарале за потенцијални глобални ефекти од загадувањето на воздухот. Бел ги побил нивните идеи со своите предвидувања за т.н.. ефект на стаклена градина.
“Малкумина научници, предвидувале загадување на воздухот во 1917 година и кои биле убедени дека нечистиот воздух ќе доведе до ладење на климата, бидејќи топлите зраци на Сонцето ќе бидат блокирани.

„Бел сепак имал и друго мислење„, пишуваа авторите во неговата биографија:” Да, ќе изгубиме дел од сончевата топлина – вели Бел – но истовремено ќе задржиме и некое количество на земјината топка која обично се емитува кон вселената. “” Имам навика да верувам дека ќе се добие своевиден ефект на стаклена градина … Земјата ќе се претвори во жешок котел„.

“Некои веруваат дека токму Бел го измислил терминот” ефект на стаклена градина “. Тој, сепак, е користен скоро деценија порано од англискиот физичар Хенри Појнтинг. Во 1909 година тој така го нарекува влијанието на загадувањето на воздухот врз Земјата, “ефект на стаклена градина” кој влијае врз атмосферата. Неговите колеги не го земаат сериозно, но фразата стекнува популарна и се појавува во неколку научни трудови од почетокот на 20 век. Во 1917 година од Бел е побарано да одржи говор пред дипломци во Вашингтон. Тука тој ја искористи можноста да зборува за многуте проблеми со кои светот бил изведен во оној момент, како на пример како да се земе топла бања во 2 часа во текот на ноќта, и “Можат ли поштенски марки да се користат при транспорт на луѓе? ” Споменатиот говор е објавен во списанието National Geographic подоцна истата година.

Во неа Бел укажува на предизвиците со кои светот, прогресивно ќе се среќава: “од свеќи до електрична енергија за еден човечки живот”. Тој исто така предвидува дека луѓето нема да престанат да го користат јаглен и нафта, додека наоѓалишта буквално не се исцрпат. “Јагленот и нафтата ќе се добиваат се повеќе, но тие имаат строго ограничени количини. Можеме да земеме јаглен од рудникот, но никогаш не можеме да го вратиме.

Можеме да извлечеме нафта од подземни резервоари, но никогаш не можеме да ги наполниме повторно “, вели тој.” Годишната потрошувачка на јаглен и нафта во светот стана толку голема, така што сега реално можеме да одредиме колку точно време не дели од исцрпувањето. Што ќе правиме кога ќе немаме повеќе јаглен или нафта ?! ”

Како еден од бранителите на обновливи извори на енергија, Бел го насочува вниманието на луѓето кон плимата и енергијата од морските бранови “, кои се уште не сме се научиле да ги користиме”, како и на “сончевите зраци како директен извор на енергија”.

Бел дури дава идеја за покривни соларни уреди уште во 1914 година. “Во секој град има огромен простор од покриви изложени директно на сонце – вели Бел.
– Нема причина поради која ние не треба да ги користиме покривите на куќите, за да инсталираме соларни апарати за заробување и складирање на топлината добиена од сонцето. ”

“Сончевата топлина, слично е на онаа што минува низ оџаците, е отпаден производ. Го имаме го, но не го користиме. Потоа сепак негодуваме против цената на сметката за јаглен. “Досега Бел изгледа како вистински пророк. Нели? Нели сè е присутно во неговиот говор изразен пред сто години и тој е релевантен дури и денес.

Нема како да не го споменеме омилениот за Бел алтернативен извор на енергија – алкохолот. Тој го нарекува “најубаво чисто и ефикасно гориво”. Дури препорачува употреба на алкохол, направен од пилевина и пќенка како лесно достапен Извор на биогориво. Не на последно место прогнозира дека “светот најверојатно ќе зависи од алкохолот и се повеќе со текот на времето.

Поголемо поле на активност се отвора за инженерите кои ќе ги променат нашите машини за да може алкохолот да се користи како извор на енергија. “И покрај големите достигнувања во производството на етанол за гориво, се уште не се постигнати особени резултати до сега. а сепак, ако Александар Греам Бел можеше да го види светот во 2017 година, тој најверојатно би бил збунет и шокиран колку прецизни беа неговите прогнози.Copyright 2017 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.
Scroll To Top