Продолжено Западнобалканското правило за работа во Германија

Германскиот Бундесрат го одобри продолжувањето на т.н. Западнобалканско правило, според кое граѓаните од регионoт може да доаѓаат во Германија на работа..

Граѓаните на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Македонија и Србија, без оглед на нивните формални квалификации, може да дојдат во Германија на работа до 2023 година, пишува „Дојче веле“ (ДВ).

Западнобалканското правило, кое истекуваше на крајот на годинава, сега е продолжено за две години, но добива ограничување во делот на бројот на лицата кои на овој начин може да влезат и работат во Германија, така што годишната квота изнесува 25.000 луѓе.

Германската влада оценува дека постои голема побарувачка на работна сила од Западен Балкан, особено во градежната индустрија.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top