Русија скокна врз западот за содавањето на Косовска армија

Обединетото Кралство и другите западни земји ја игнорираат опасноста од формирањето на армијата во самопрогласеното Косово што се создава за српското население на територијата. Ова се наведува во соопштението на руската амбасада во Лондон, објави ТАСС..

Ова драматично ја  зголемува ескалацијата на тензиите на Балканот. Изненадувачки е дека западните претставници упорно го игнорираат овој очигледен факт спомнат со  пример во последниот полугодишен извештај на шефот на мисијата на ОБСЕ во Приштина, наведува Амбасадата.

Напорите за посредување на ЕУ не успеаја. Наместо да се придржуваат додоброволните заложби за нормализирање на ситуацијата во регионот, тие всушност ги затвораат своите очи за груби повреди на меѓународното право “, додаде тој.

“Како што беше забележано претходно, одлуката на Приштина да ги трансформира косовските сили за безбедност во полноправни вооружени сили претставува грубо кршење на резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН, која им овозможува само мултинационални контингенти под меѓународна контрола да присуствуваат на оваа територија. Одлуката е спротивна и на “уставот” на Косово “, истакна руската амбасада.

Косово тврди дека создавањето на армија не претставува предизвик за Србија.

Потсетуваме дека односите меѓу Косово и Србија се заладени повторно и по одлуката на Приштина да наметне 100 проценти должност врз увозот за српски и босански стоки, додека Белград не го признае суверенитетот и не престане да му пречи да се приклучи кон меѓународните организации како НАТО и ЕУ. Косово се отцепи  од Србија во 2008 година, но Србија сé уште не ја призна независноста.

И покрај обидите за дијалог, партиите признаваат дека ќе биде тешко да се постигне каков било договор.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top