Сите го пиете овој лек, а тој предизвикува мозочен удар, инфаркт !

Ако сте купиле Диклофен бидејќи ве боли грбот подобро е да не го пиете на своја рака. Спротивно, предизвикува застој на работата на срцето, мозочен удар, намалување на доток на крвта во екстремитетите и други органи..

Проф. др. Милко Ристиќ, познат кариолог од Србија, вели дека за тој лек уште пред две години е објавено дека преизвикув зголемување на тромбоза или зачепување на крвните садови. 

Диклофенот е во широка примена и може да се купи без лекарски рецепт. Од друга страна, тромбоза на крвните садови во срцето предизвикува инфаркт, во мозокот шлогирање, во екстремитетите и други делови на телото влијае на намалување на доток на крв.

Би требало надлежните кои се занимаваат со испитување на лекови повторно да го испитат дејството на Диклофенот, со што ќе се утврди во колку случаи е негативно неговото дејство и дека би требало да се укине – наведува докторот и додава да се внимава при користење на Диклофенот, особено кон оние луѓе кои се оболени од кардиоваскуларни болести.

Предупредување:

- Тие луѓе несмеат на своја рака да го користат лекот без консултација сосвојот кардиолог – категорилен е тој.

Агенцијата за лекови и медицински сретства (АЛИМС) наведуваат дека таа институција уште пред три одини испратила писмо до здравствените работници во кое ги предупредува на ограничување на терапевтска примена на овој лек.

Во писмото наведува, дека контра индикации од Диклофенот, приметени се кај пациенти кои имаат слабо срце.

Дека долго трае полемика во врска со дејството на Диклофенот кој се користи против болки кои се јавуваат поради артритис, реума, повреда на мускулното и коскеното ткиво, покажува податокот на неговото несакано дејство каде што пред неколку години предупредила американската Агенција за храна и лекови (ФДА), после нив британските стручњаци барале забрана на тој лек бидејќи покажале во студија дека скоро 50 отсто го зголемува ризикот од инфаркт и шлогирање, додека минатиот месец констатирано е дека постои 50 отсто е поголема шансата за срцев застој.


Copyright 2017 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.
Scroll To Top