Социјалдемократите и либаралите од регионот децидни дека Западен Балкан мора да се интегрира во ЕУ

Македонија е домаќин на завршниот настан на регионалната академија за прогресивни политики од земјите на Западниот Балкан, „ПрогВеБ“..

Меѓународната конференција, насловена „Еден Балкан кон ЕУ“ има за цел, да ги обедини социјалдемократите и либералите од Западниот Балкан во надминување на предизвиците со кои се соочува Западниот Балкан во неговата цел да се интегрира во Европската Унија.

Домаќин на конференцијата е претседателот на СДСМ, Зоран Заев, а меѓу повеќето говорници, свои обраќања имаа: претседателот на ЛДП, Горан Милевски, европратениците Тонино Пицула и Тања Фајон, претседателот на СДП Хрватска, Давор Бернардиќ, заменик претседателката на СДСМ, Радмила Шеќеринска, потпретседателката на СДСМ, Мила Царовска и претседателот на СДММ, Дарко Каевски.

Главната порака која ја испратија сите говорници е дека Македонија мора силно да продолжи на својот пат кон интегрирање кон Европската Унија, заедно со Албанија, Србија, Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина. Европеизацијата на Западниот Балкан е процес кој треба силно да се движи напред, за доброто на сите граѓани од земјите од Западниот Балкан. Европската Унија и Балканот се тесно поврзани во својата култура и вредностите. Само обединет балкан може црвсто да гази напред кон Европската Унија и кон целосно интегрирање на регионот!

На лидерската сесија, лидерите на политичките партии од регионот се согласија дека одлуката на Европката Унија за неотпочнување на преговори за Македонија и Албанија е погрешна и треба да биде исправена час поскоро. Низ интеграциите и низ позитивните промени, нашите општества добиваат многу, но најмногу добиваат нашите млади, кои повторно гледаат иднина и перспектива во своите домашни земји.

Социјалдемократските и либералните вредности, не само што ќе овозможат брза интеграција на земјите од Западниот Балкан, туку ќе донесат и многу сериозен бенефит за граѓаните на нашите земји, како сериозни работнички права, загарантирана минимална плата и силни социјални реформи. Секој човек е роден еднаков и без разлика на сите работи, секој човек заслужува еднаква можност за успех.

На маргините на конференцијата се одржаа и повеќе билатерални средби, фасцилитирани и поддржани од организаторите, политичките тинк-тенкови: Прогрес институт за социјална демократија, Фондацијата Борис Дивковиќ, Фондацијата Ќемал Стафа, Центарот за модерни вешнити и Форумот на леви иницијативи. Целта на билатералните средби беше поврзувањето и остварувањето на врски помеѓу лидерите на социјалдемократските и либералните партии од регионот, европратеници и меѓународните секретари на шведската социјалдемократска партија и либерална партија. Овие новоизградени мостови ќе ја зајакнат регионалната соработка, но и ќе обезбедат јасен пат на нашата земја кон Европската Унија.

Конференцијата „Еден Балкан кон ЕУ“ е завршниот настан на првата генерација на младинската едукативна програма „Прогресивни политики во Западниот Балкан – ПрогВеБ“, организирана од пет политички тинк-тенкови: Прогрес институт за социјална демократија, Фондацијата Борис Дивковиќ, Фондацијата Ќемал Стафа, Центарот за модерни вешнити и Форумот на леви иницијативи, поддржани од Олоф Палме меѓународниот центар и Меѓународната фондација на центристичката партија.Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top