(ВИДЕО) НАСА: Во наша близина е забележана супер – Земја, веројатно може да се насели

Астрономите последниве години во далечни галаксии откриваат палнети, на кои би можел да постои живот, но толку се далечни што би биле потребни стотици години за да се стигне до таму..

Но , постои и откриени екстрасоларни планети (егзопланети), кои се релативно блиску и за кои научниците сметаат дека би можеле на нив да има живот и услови за населување. Сега е забележана уште една таква планета, супер – Земја оддалечена од нас ,,само” 31 светлосна година. Сателитот на НАСА, Transiting Exoplanet Survey Satellite (ТЕЅЅ) кој трага по егзопланети забележал планета погодна за живот, која кружи во соѕвездието „Водена змија”, а потоа забележале и дека околу оваа планета кружат и две вселенски тела.

На една од овие планети, наречена GJ 357d, може да има проточна вода ако се утврди дека е карпеста и има густа атмосфера. GJ 357d е една од 45 егзопланети најблиску до сега, од кои 4025 биле откриени надвор од нашиот сончев систем.

Сместено е во таканаречената „зона на Голдилокс“.

„GJ 357 d е во надворешниот раб на подвижната зона на својата sвезда, каде што добива иста количина на топлина од својата sвезда како што добива Марс од Сонцето“, рече астрономот Дајана Косаковски, член на тимот што открива планети.

„Доколку се утврди дека планетата има густа атмосфера, што ќе бара дополнителни студии, може да биде доволно топла за да има проточна вода на површината“, додаде таа.

Ако понатамошните анализи покажат дека нема густа атмосфера на GJ 357 d, нејзината температура на површината би била околу -53 степени целзиусови, што значи дека станува збор за замрзната планета.

Инаку, масата од GJ 357 d е најмалку 6,1 пати поголема од онаа на Земјата, а планетата орбитира околу својата мала sвезда на секои 55,7 дена.

Досега се потврдени само 24 егзопланети идентификувани од вселенскиот телескоп TESS, но научниците очекуваат дека телескопот ќе идентификува илјадници други вакви кандидати пред да ја заврши својата мисија. Некои од нив би можеле да бидат живеалишта, вклучително и GJ 357 d.Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top