(Видео): Обраќањето на Премиерот Никола Груевски на 68то Генерално собрание на ОН

Согласно меѓународното право Република Македонија има право да се самоименува и да го именува својот идентитет како македонски..

Што ќе ни е меѓународно право ако не го почитуваме? Ако ние ги затвориме очите пред оваа неправда и очигледно прекршување на меѓународното право директно ќе бидеме виновни за рушење на еден од постулатите на светскиот мир и на ОН. 

Ние тоа ниту сакаме ниту смееме да го дозволиме. Ако не постои меѓународно право би била анархија, а ОН би се претвориле во дебатен клуб без суштинска ингеренција. Ние не сакаме во тоа да учествуваме, по цена на се, па дури и на наша лична штета. 

Ако не го почитуваме меѓународното право, не ги почитуваме и 50 милиони жртви кои пред 70 години се изборија за него и ќе одиме против одлуките на нашите претходници-основачи на оваа организација. 

Меѓународното право не треба да е флоскула туку решение на секој предизвик. Согласно меѓународното право Република Македонија има право да се самоименува и да го именува својот идентитет како македонски.Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top