Знаци, дека вашиот телефон се прислушува

Кои „симптоми“ може да ви укажат дека вашиот телефон е прислушуван?.

Постојат неколку индиректни знаци дека, иако тие не даваат апсолутно уверување дека вашите разговори стануваат достапни за другите, сепак може да послужат како навестување дека ова навистина се случува.

Еве што треба да обрнете внимание ако се сомневате, дека ве прислушуваат:

1. Кога телефонот останува со жешка батерија, дури и ако е во мирување или блокиран – ова зборува за работа на некаква програма во позадина;

2. Батеријата на паметниот телефон премногу брзо се празни. Ненадејниот пад на батеријата е поврзан со дополнително оптеретување на хардверските ресурси кои секој вирус ја бара;

3. Полнењето на телефонот и неговото целосно вклучување или исклучување бара повеќе време од вообичаеното.

4. Трепкање на позадинското светло на екранот кога го вклучувате или исклучувате уредот – ова може да укаже на програма за шпионски софтвер, но и на дефект.

5. Невообичаени звуци за време на разговор – најчесто постои пулсирачки шум, тоа е јасен знак за присуство на прислушување, но тоа не секогаш се случува.

Сепак, бидејќи многу од горенаведените знаци се неспецифични, тие не можат да бидат единствен знак дека сте прислушувани.

Но е добар почеток да почнете да се сомневате…Copyright 2017 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.
Scroll To Top