Tuesday, January 26, 2021
Home Технологија Седум работи кои сигурно не сте ги знаеле за Никола Тесла

Седум работи кои сигурно не сте ги знаеле за Никола Тесла

Никола Тесла е роден на 10 јули 1856 година во Смилјан, Лика, и починал на 7 јануари 1943 година во Њујорк. Единицата за мерење на магнетното поле, фабриката за сијалици во Чешка, астероидот и кратерот на Месечината беа именувани според тој легендарен пронаоѓач …

Никола Тесла е заслужен за фактот дека наизменична струја дојде во нашите домови, тој е пронаоѓач на електричниот мотор и трансформаторот, како и на уште десетина новини кои радикално го сменија светот. Не е ни чудо, затоа што Енциклопедијата Британика го рангираше меѓу 10-те најважни луѓе во светската историја.

Ви донесуваме помалку познати детали од животот на иноваторот на Лика чие животно патување започна во Смилјан и заврши во Градот на големото јаболко.

Го изгубил братот во несреќа
Никола Тесла имал само пет години кога го изгубил единствениот брат Дан во коњска несреќа. Некој верувале дека шокот од таа трагедија влијаел на неговото однесување и склоноста кон мистичноста. Израснал покрај три сестри: Милка, Ангелина и Марица.

Гениј без ВСС

Иако одел во Средното техничко училиште во Грац, тој го добил единственото „официјално“ сведоштво од Вишото средно училиште во Карловац. Поради загубата на стипендијата за Воена граница, тој ги прекинал студиите по втората година на колеџ. Како етаблиран пронаоѓач, тој доби неколку почесни докторати од светски универзитети.

Копал канали за да преживее
Откако во 1884 година се преселил во Америка, Тесла кратко време работел за фабриката на Томас Едисон. Поради несогласување со неговото мислење дал отказ, а поради недостатокот на пари бил присилен да повремено копа канали. Веќе во 1885 година ја основал сопствената компанија Tesla Electric Light and Manufacturing Company.

Одбил да прими Нобелова награда
Одбил да прими Нобелова награда за физика во 1912 година бидејќи тврдел дека неговиот поранешен работодавац Томас Едисон не бил вистински научник.

Бил „опседнат“ со бројот 3
Некои тврдат дека Никола Тесла пател од опсесивно-компулсивно пореметување. Во прилог на тоа се вели дека бил „опседнат“ со бројот 3. Миел раце три пати по ред или пак три пати ја поминувал зградата пред да влезе во неа.

Обожувал гулаби
Последната декада од животот ја поминал во американскиот хотел Њујоркер во Њујорк. Живеел во двособен апартман под број 3327 на 33 спрат, а наместо со луѓе, тој слободното време го поминувал со гулаби.

Живеел во целибат
Не можам да се сетам на многу големи изуми зад кои стојат оженети мажи, изјавил Никола Тесла и така објаснил зошто не верува во брак. Тој заколнат ерген што го сакале жените, наводно бил во целибат, бидејќи тој верувал дека сексот ќе му пречи во работата.

Популарно