Friday, September 17, 2021
HomeТехнологијаХуавеј се жали на одлуката на судот по исклучувањето од 5Г мрежата...

Хуавеј се жали на одлуката на судот по исклучувањето од 5Г мрежата на Шведска

Кинеската компанија Хуавеј покрена правна постапка против одлуката на шведскиот суд која е во полза на регулаторот на домашната мрежа ПТС. Во пресудата на судот од 16 декември се вели дека на ПТС ќе им биде дозволено да продолжат со аукциите на 5Г спектарот по одлуката од минатата година да ја забрани опремата на Хуавеј за ширење на 5Г во земјата.

Во изјавата, Хуавеј рече дека условите на ПТС во пракса го исклучуваат од шведскиот пазар, откако регулаторот одлучи за нив без да им даде шанса на Хуавеј да одговорат. Ова, се вели во изјавата, е во „судир со основните европски принципи“.

Хуавеj претходно го оспори ПТС, што доведе до судска забрана која спречи да се одржат аукциите. Сепак, судовите во Шведска во декември ја поддржаа жалбата на ПТС против пресудата за запирање на аукциите.

„Се чини дека нема подготвеност од ПТС да ја преиспита нивната одлука”, изјави за Ројтерс Кенет Фредриксен, извршен потпретседател на Хуавеј за Централна и источна Европа и нордискиот регион.

„Сметаме дека е критично аукцијата уште еднаш да биде запрена сè додека не се отстранат правните несигурности, или преку судско порамнување или надвор од судски спогодби“, рече тој.

Минатата година, Шведска ја забрани опремата на Хуавеј од својата 5Г мрежа, повикувајќи се на ризици за националната безбедност. Пратениците побараа од компаниите кои учествуваат во аукциите на спектарот од 5Г да ги отстранат компонентите од компанијата до јануари 2025 година.

Оваа пресуда значи дека Шведска е следниот проблем во долгиот список со кој се соочуваше Хуавеј во последните неколку години. Американскиот претседател Доналд Трамп за време на неговиот мандат во Белата Куќа вршеше притисок врз светските влади да го блокираат Хуавеј од нивните мрежи, повикувајќи се на можна соработка со Пекинг и загриженост за националната безбедност.

Велика Британија веќе објави целосна забрана за опремата на Хуавеј низ 5Г мрежите во земјата, а телекомуникациските компании им соопштија дека мораат да ги отстранат комплетите Хуавеј 5Г.

2027 година е датумот кога ќе стапи целосната забрана, со сите претходно купени комплети дозволени да се инсталираат дотогаш. Сепак, минатата година Владата на Велика Британија ја забрза забраната за кинеската компанија, наведувајќи дека комплетите сега ќе треба да се отстранат до септември 2021 година.

Телеком фирмите, како што е БТ, веќе започнаа со постепено укинување на хардверот на Хуавеј, потпишувајќи голема зделка во октомври 2020 година за снабдување на идните комплети од Ериксон. Продолжените потези против Хуавеј исто така, се чини дека се основани. Извештајот направен од Комитетот за одбрана на Парламентот за безбедноста на 5Г минатата година откри „јасни докази“ за заговор меѓу Хуавеј и Пекинг. Извештајот на Вестминстер укажа на наводите дека Хуавеј е финансиран од кинеската влада, како и потенцијално мора да се усогласат со кинеските закони за национална безбедност, помагајќи да се оправда отстранувањето на компанијата од мрежата на Велика Британија.

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img