Thursday, May 13, 2021
HomeБалкан„Има таков народ“ официјално ја одби коалицијата со Бојко Борисов

„Има таков народ“ официјално ја одби коалицијата со Бојко Борисов

Партијата „Има таков народ“ на Слави Трифонов објави дека одбива да учествува во преговори за коалицирање со ГЕРБ.на Бојко Борисов, што значи дека партијата на бугарскиот премиер сега ќе треба да го врати мандатот за составување влада.

„Изјавуваме дека дури и пред конституирањето на овој парламент „Има таков народ“ “јасно изјави дека нема да учествува во преговори со партиите од статус-квото“ пишува во одговорот на второпласирана партија на изборите.

Премиерот во оставка и лидер на ГЕРБ Бојко Борисов го има мандатот како победник на парламентарните избори, но рече дека доколку бидат одбиени, го врати мандатот што и беше предаден на владеачката коалиција.

„Демократска Бугарија“, уште еден кандидат за коалицирање, веќе категорично изјави дека владеачката партија со најголемата парламентарна група не може да се потпре на нивните гласови.

ГЕРБ упати покана за преговори со „Има таков народ“ за номинирање влада. Им беше понудено да се состанат точно попладне во салата „Запад“ на Националното собрание.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img