Thursday, May 13, 2021
HomeБалканСпоред Фридом хаус Бугарија се лизга кон „хибриден режим“, Македонија постигна напредок

Според Фридом хаус Бугарија се лизга кон „хибриден режим“, Македонија постигна напредок

Проблеми со функционирањето на судството се причина што оваа година демократијата во Бугарија продолжува да се лизга кон „хибриден режим“, што постепено се забележува со неколку исклучоци во една деценија. Многу од проблемите на таа држава се забележуваат и во повеќето други земји во регионот.

Тие заклучоци произлегуваат од проценката на Бугарија во годишниот извештај за земјите во транзиција на американската Фридом Хаус. Во извештајот се 29 земји од Источна Европа и поранешните советски републики – се анализираат за да се трага за нивниот демократски развој.

Фридом Хаус ја намали оценката за работата на судството во Бугарија поради „загриженост за политизација на обвинителството, недостаток на отчет за неправилности во работата на полицијата и гонењето и дискриминаторски третман на ромските граѓани за време на пандемијата Ковид-19“.

„Процентот на демократија“ се намали за еден поен – 58 од 59 проценти – и се намали во повеќето од испитаните 30 земји (со исклучок на Босна Северна Македонија, Летонија, Литванија, Словачка и Узбекистан).

Според извештајот на Фридом Хаус, С. Македонија постигна напредок во демократскиот резултат од 3,75 на 3,82, со подобрувања во областите на националното демократско управување и Изборниот процес. Нашата земја има најдобра оценка во областа на граѓанското општество (4,75), а најлошата во областите на судската рамка и независноста и корупцијата (3,25).

Сепак, нашата земја останува во групата на преодни или хибридни режими во кои уште се Босна и Херцеговина, Грузија, Унгарија, Косово, Црна Гора, Молдавија, Србија и Украина. Земјите кои се преодни или хибридни режими се типично изборни демократии каде демократските институции се кревки и постојат значителни предизвици за заштита на политичките права и граѓанските слободи.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img