Wednesday, June 23, 2021
HomeПопуларноБританска агенција објави колку се намалува смртноста по вакцинацијата со АстраЗенека и...

Британска агенција објави колку се намалува смртноста по вакцинацијата со АстраЗенека и Фајзер

Според податоците за употребата на вакцината АстраЗенека, единечна доза на вакцината постигнува 80% помал ризик од смрт предизвикана од коронавирус, објави денеска Агенцијата за јавно здравство на Англија (ПХЕ).

Исто така, е забележано , според новата анализа дека заштитата од смрт со Pfizer-BioNTech се зголемува од приближно 80 проценти по првата доза до 97 проценти по втората доза.

Државната агенција за јавно здравје на Англија (ПХЕ) објавила дека студијата за заштита од смртност обезбедена од вакцината АстраЗенека се заснова на вистински податоци.

Студијата ги зела предвид симптоматските случаи на болеста ковид-19 откриени помеѓу декември и април и кои починале во рок од 28 дена по позитивниот тест со оглед на статусот на вакцинација.

„Со оглед на снабдувањето и изборот на вакцини за коронавирус, единечна доза од која било вакцина обезбедува приближно 80 проценти заштита од смрт“, се вели во соопштението на ПХЕ.

Заштитата од смртност обезбедена од Pfizer-BioNTech е зголемена на 69 проценти за оние кои примиле втора доза најмалку една недела пред да бидат позитивни. Земајќи ја предвид првичната проценка на заштитата од инфекција со коронавирус, ова е 97 процентен ефект на вакцината, соопштиле од ПХЕ.

Премиерот Борис Џонсон треба да потврди натамошно олеснување на мерките за затворање во Англија, што делумно се должи на брзото воведување на вакцината во земјата.

Анализирајќи го вториот пакет на податоци, PHE забележале дека се проценува дека две дози вакцина Фајзер го намалуваат ризикот од хоспитализација за 93 проценти кај луѓето над 80-годишна возраст.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img