Saturday, July 31, 2021
HomeМакедонијаРадев и Пендаровски заедно во Рим на средба со папата

Радев и Пендаровски заедно во Рим на средба со папата

Претседателот на Бугарија Румен Радев ќе ја предводи бугарската делегација, додека Стево Пендаровски македонската и заедно по повод 24 мај ќе бидат примени од оглаварот на Римокатоличката црква во Ватикан.

Румен Радев и Стево Пендаровски заедно ќе го посетат делото на светите браќа Кирил и Методиј во Рим. Двајцата претседатели ќе ја посетат Базиликата Санта Марија Маџоре во италијанската престолнина.

„Му благодарам на претседателот Пендаровски што ја прифати мојата покана да одиме заедно во Рим, заедно да ги почестиме светите браќа Кирил и Методиј, да патуваме заедно, да се вратиме заедно, бидејќи ние, со хипотези, нашата заедничка волја, за предците, која ќе биде со протокол “, рече бугарскиот претседател.

Нашата земја го поддржува европскиот пат на Скопје. “Бугарија е најголемиот пријател на Република Северна Македонија и никој повеќе од нас не сака тие навистина да ја имаат оваа перспектива. Во исто време, патот до неговото достигнување поминува претежно низ Софија. Ние сакаме да видиме одржлив, неповратен процес ,а не само декларации “.

Денес во претставништвото на Европската комисија во Рим Румен Радев и Стево Пендаровски ќе присуствуваат на потпишување на договор за соработка помеѓу БТА и новинската агенција од РСМ. Во четврток, шефот на државата и бугарската делегација ќе бидат примени од публиката од папата Франциско.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img