Wednesday, June 23, 2021
HomeПопуларноПартијата на Меркел победи на изборите во Саксонија-Анхалт

Партијата на Меркел победи на изборите во Саксонија-Анхалт

Конзервативците на Ангела Меркел забележаа убедлива победа на изборите во Саксонија-Анхалт во неделата, на своевидниот последен регионален тест пред првите избори. ЦДУ под водство на новиот шеф на партијата Армин Лашет освои меѓу 35 и 36 проценти од гласовите, а антиимиграциската Алтернатива за Германија има околу 23 проценти. Саксонија-Анхалт е една од најмалите држави во Германија со население од само 2,2 милиони жители, но чистата победа во неделата им дава големо засилување на конзервативците и нивниот нов лидер Армин Лашет во пресрет на националните избори во Германија на 26 септември.

Партијата на Меркел е доминантна сила во источниот регион со децении од обединувањето во 1990 година. Резултатот е исто така огромен поттик за Армин Лашет, кој беше номиниран за конзервативен кандидат за канцелар во април, но се соочи со низа неуспеси додека Меркел се подготвува да замине од лидерското место. На последните регионални избори во Германија во март ЦДУ ги забележа најлошите резултати во двете држави.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img